Hoe het bedritueel aanpakken voor je kind?

Gepubliceerd op 20 maart 2020 om 11:28

Het bedritueel is een heel belangrijk onderdeel van de dag. Kinderen ontwikkelen zich namelijk in rap tempo en leren elke dag weer bij. Juist daarom is het goed voor je kind als een dag rustig kan worden afgesloten. Vanaf wanneer start je met een bedritueel en hoe zorg je ervoor dat je kind rustig in slaap valt?

Wat is nu precies een bedritueel?
Een bedritueel wil zeggen dat een vast aantal handelingen die dagelijks voor het slapengaan uitgevoerd worden. Volwassenen hebben ook een bedritueel, dat als het goed is sowieso bestaat uit tandenpoetsen, pyjama aantrekken en in bed stappen. Dankzij dit ritueel maak je jezelf klaar voor de nacht, zowel geestelijk als lichamelijk. Voor kinderen werkt dit dan ook precies hetzelfde. Als zij structureel elke avond dezelfde handelingen uitvoeren, helpt dat om de overgang van dag naar nacht heel soepel te laten verlopen.

Het belang van een vast ritueel
Hoe klein je kind ook nog is, iedereen is gebaat bij een vast bedritueel. Sterker: het is zelfs één van de belangrijkste voorwaarden om je kind lekker te laten slapen. Het helpt hem of haar tot rust te komen en de prikkels van de dag achter zich te laten. Een vast bedritueel levert je kind, maar ook jou, heel veel voordelen op. Eén voordeel is bijvoorbeeld dat het heel goed helpt tegen slaapproblemen, nu en in de toekomst. Andere voordelen zijn:

- Het helpt je kind bij de overgang van dag naar nacht;
- Het helpt rustig de nacht in te gaan en door te slapen;
- Het geeft helderheid en structuur;
- Het helpt om alle prikkels van de dag los te laten;
- Het helpt je kind te ontspannen en rustig te worden.

Voorbeelden bedritueel voor een baby
Onderstaand wat voorbeelden voor een bedritueel voor een baby. Je kunt er 1 of twee uitkiezen of meer als je zin hebt. De hoeveelheid maakt niet zoveel uit, als je het maar structureel elke avond rond dezelfde tijd doet.

- Voor het slapen gaan doe je jouw baby in bad of je wast het gezichtje en handjes.
- Na de laatste voeding: luier verschonen, pyjama aan en in de slaapzak.
- Je kunt de tandjes al poetsen vanaf het moment dat de eerste doorkomt. 
- Zing een liedje voor het slapen gaan of zet een muziekje aan voordat je de kamer verlaat.

Voorbeelden bedritueel voor een peuter/kleuter
Onderstaand wat tips voor een goed slaapritueel voor peuters en kleuters:

- Houd het bij 3 tot 4 handelingen (bijv. tandjes poetsen, boekje lezen en een kus).
- Kies altijd dezelfde volgorde en voer de handelingen op dezelfde manier uit. Deze voorspelbaarheid is heel belangrijk voor je kind.
- Geniet van het slaapritueel en geef je kind alle aandacht zodat het een mooi moment van de dag wordt en niet iets waar je kind tegenop ziet.
- Houd het gehele ritueel, inclusief bad/wassen tussen de 20 en 30 minuten. Het bedritueel is klaar als je de lamp uit doet. Dit betekent: slapen.
- Probeer een vaste bedtijd aan te houden. Bij jonge kinderen is dit ongeveer tussen de 18.00 en 20.00 uur. 
- Heeft je kind problemen met in slaap komen? Dan is het heel belangrijk dat de dag voorzichtig wordt afgebouwd. Vertel ongeveer een kwartier tot half uur voor het slapen gaan dat straks bedtijd is.
- Zorg er ook voor dat jij en je partner hetzelfde bedritueel uitvoeren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.